Max blog

Blog

Digital commerce is schakelen zoals Max tijdens een race in Monaco

Rein van Strien Client PartnerMakerStreet

Door: Rein van Strien

Geplaatst op: 1 augustus 2023

blog Digital Commerce
blog Proposition Design

Quizvraag: hoe vaak schakelt Max tijdens een F1-race? Het antwoord is zo’n 2.800 keer. En op een stratencircuit als Monaco of Baku kan dit oplopen tot wel 4.000 keer. Waarom ik deze vraag stel? Omdat er een mooie vergelijking te maken is tussen het constante schakelen van Max en de rol die wij vervullen om digitale producten op te leveren. Ik neem je hierin mee aan de hand van 3 cases en 3 learnings in het digital commerce domein.

De challenge

Is voor de concurrentie uit blijven rijden. Dit geldt voor ons, maar natuurlijk ook voor onze klanten. Dit kan alleen als vernieuwing een constante factor van je bedrijf is. Een principe waar Red Bull Racing al langer succesvol mee is en wat natuurlijk bij uitstek geldt voor succes binnen digital commerce. Daar moet ik wel aan toevoegen dat een solide, goed functionerende basis essentieel is voor het continueren van digitaal succes.

De MakerStreet motorkap

Digital commerce projecten kunnen tegenwoordig behoorlijk complex zijn. Het vereist een grote diversiteit aan expertises en disciplines: van strategie, UX‑ UI‑design en content management tot SEO, SEA, ordermanagement, search & merch, loyalty, digital asset management, channel management, marketing automation, development en meer. Alle onderdelen in één keer optimaal implementeren is een serieuze uitdaging.

Een mooi bruggetje naar drie recente projecten waar we trots op zijn bij MakerStreet: Fixami, Fugro en Waaqa. Drie totaal verschillende bedrijven met één gemeenschappelijk doel: winnen door (digitale) groei en waarde toe te voegen. Tijdens deze projecten bevinden we ons ook wel eens in de situatie dat we onder tijdsdruk de juiste afstelling moeten vinden. Om te doorgronden wat de klant wil en hier het juiste recept voor te vinden.

Digital commerce is geen gesneden koek. Daarom vind ik het belangrijk om ook deze kant van ons werk te belichten. Om de learnings die wij hebben opgedaan te delen, met als doel het realiseren van een succesvollere samenwerking tussen agencies en opdrachtgevers.

Learning #1

Bij co‑development is afstemming over werkwijze bepalend.  

Er werken circa 80 mensen aan de auto van Max. Je kunt je voorstellen dat ze allemaal precies moeten weten welke richting ze op moeten. Ze moeten stuk voor stuk begrijpen wat de filosofie van de auto is en hoe er gewerkt wordt. In onze samenwerking met Fixami werkten 2 development teams samen op verschillende locaties aan de voor‑ en achterkant van de applicatie.

image

Over Fixami

Is een e‑commercebedrijf voor doe‑het‑zelfgereedschap, opgericht op een studentenkamer in Tilburg en inmiddels gegroeid naar 300 medewerkers. Heeft 2 investeringsrondes ontvangen en is nu klaar om zich in Europa uit te breiden.

Het doel & resultaat

Het doel was om het verouderde merk (Gereedschapcentrum.nl) te vervangen door een merk met meer karakter en diversiteit, dat kan concurreren met grote e‑commercebedrijven zoals Amazon en Coolblue. En verschillende doelgroepen beter bedient. Ons team ontwikkelde naast het merk en het design, de frontend, Fixami de backend. Resulterend in een modern platform klaar voor groei. Het nieuwe logo werd zelfs bekroond met een Europese Design Award. 

De uitdaging 

Voorwaarde was een co‑development samenwerking, waarbij Fixami een intern team en technologiestack zou opbouwen. Ons team focuste op de frontend, terwijl het Fixami‑ontwikkelteam zich bezighield met de backend en architectuur. 

Learning

Het is cruciaal om vooraf de werkwijze en eindverantwoordelijkheden vast te stellen. Logisch. Maar toch. Zodra er consensus is over de samenwerkingsmethode, het gebruik van tools, communicatie, documentatie en overdracht, komt het project pas in een stroomversnelling. Duidelijke en bevestigde afspraken voorkomen miscommunicatie en onnodige vertraging. Het streven is om alles vooraf volledig af te stemmen, maar de ervaring leert dat enkele sprints nodig zijn om alles op één lijn te krijgen.

Learning #2

Grote projecten vragen om draagvlak, afstemming en verwachtingsmanagement. Niet alles kan in één keer live.

In een F1‑wagen kan niet alles tegelijk geïnstalleerd worden. Wat kan wanneer en op welke manier worden geoptimaliseerd? Zien de diverse stakeholders hun doelstellingen op tijd worden gerealiseerd of zijn ze bereid om even te wachten? Bij Fugro werkten we met een grote groep stakeholders en veel verschillende belangen. 

image

Over Fugro

Fugro, een wereldwijd specialist in geodata, heeft ambitieuze plannen op het gebied van duurzame energie, zoals het bouwen van offshore windmolenparken. Ze zochten een partner voor de strategie, ontwerp en ontwikkeling van hun nieuwe corporate website. Het oude platform was te complex en overladen met overbodige informatie, waardoor bezoekers moeite hadden om te vinden wat ze zochten.

Het doel & resultaat

In nauwe samenwerking met het Fugro‑team ontwikkelden we een gedeelde visie en concepten voor het nieuwe 'product'. Het gefaseerde proces betrok alle stakeholders op gelijkwaardige wijze, creëerde draagvlak en leidde hen gestructureerd van punt A naar punt B. De bepalende initiële Discovery‑fase omvatte workshops, sessies en interviews om een integrale visie op het product te ontwikkelen. Het resultaat is een nieuwe Fugro website die de kernwaarden van het bedrijf weerspiegelt, een krachtige ervaring biedt voor alle doelgroepen, en hen aanmoedigt om de mogelijkheden van Fugro te verkennen. 

De uitdaging 

In een grote organisatie vol uiteenlopende belangen en talrijke stakeholders, waren het afstemmen van prioriteiten en het bepalen van de eerste release‑scope essentiële keuzemomenten.

Learning

Het is niet altijd haalbaar om alle wensen in de eerste release op te nemen, vooral in grote organisaties met diverse stakeholders. Het vergt een pragmatische aanpak om belangen af te wegen en prioriteiten te stellen, wat soms interessante discussies over scope en timing met zich meebrengt. Het managen van alle prioriteiten en verwachtingen is een uitdaging die niet altijd volledig vooraf te beheersen is. Maar met een grondige initiële fase (Discovery) en open communicatie kunnen we verwachtingen beter in balans brengen en het project succesvol laten verlopen.

Learning #3

Begrijp elkaars cultuur om snel en wendbaar te zijn.

De tijd die Max heeft om te reageren, te schakelen en te communiceren voordat hij een bocht in gaat is bizar kort. Tijdens het Waaqa project leerden we om in korte tijd te handelen en snel te acteren op veranderingen en feedback.

Over Waaqa

In opdracht van‑ en in samenwerking met‑ Spark Optimus werkten we aan een corporate venture die gericht is op de premium koffiemarkt. Met een direct‑to‑consumer strategie en abonnementsmodel werd een pilot in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd.

Het doel & resultaat

Binnen 10 weken ontwikkelden we een Minimum Viable Product (MVP). Onze nauwe samenwerking met het gedreven team van Spark Optimus en Waaqa was essentieel voor het project. De focus lag op een snelle livegang, waardoor de betrokkenheid en uitdagingen in de samenwerking toenamen. Ondernemerschap en pragmatiek speelden een cruciale rol bij het behalen van de doelstelling. Na een succesvolle livegang in het Verenigd Koninkrijk bleven we actief betrokken als onderdeel van het design‑ en ontwikkelingsteam. We bleven het team en de werkwijze aanscherpen en werkten toe naar korte release‑cycli, tot uiteindelijk dagelijkse releases, soms tot wel 10‑15 per week.

De uitdaging 

In een corporate venture komen diverse culturen en werkwijzen samen, wat het succesvol staffen van de juiste specialisten die bij deze cultuur en werkwijze passen uitdagend maakt. De juiste fit is bepalend. Bovendien vraagt het snel anticiperen op feedback en nieuwe inzichten om flexibiliteit en snel handelen.

Learning

Om een groot project in zo'n korte tijd te realiseren, is een flexibele en snelle samenwerking essentieel. Daarom is het van groot belang om specialisten te selecteren die naadloos aansluiten bij de cultuur en instelling van de opdrachtgever. Sommige specialisten floreren in een MVP‑project onder hoge druk, terwijl anderen beter gedijen in een traject van geleidelijke doorontwikkeling. We hebben dan ook voortdurend veel aandacht besteed aan het samenstellen van ons team, zodat het perfect aansloot bij de cultuur en mindset van het project.

Samengevat 3 tips voor een succesvolle samenwerking tussen agency en opdrachtgever 

1. Begrijp, accepteer & bevestig elkaars werkwijze en verantwoordelijkheden

2. Creeër bij een gefaseerde roll‑out voldoende draagvlak onder alle stakeholders

3. Bewaak de cultuur van de ontwikkelteams van zowel agency als opdrachtgever

Champagne en door

Het is altijd fijn als een project is opgeleverd. Zeker als alle betrokkenen blij zijn met het eerste resultaat. Toch begint de reis eigenlijk pas na de oplevering. Zie het als de eerste race, waarin de op maat gemaakte bolide de weg op gaat. Het team van Max is vanaf dit moment constant bezig om de auto nog sneller te maken én af te stellen op de veranderende omgeving. Ditzelfde geldt voor digital commerce, waar adaptatie, interne afstemming, schakelen, finetunen en doorontwikkelen onderdeel zijn van het recept om de competitie voor te blijven.

Let's talk

Zie je mogelijkheden of heb je een uitdaging rond digital commerce projecten en het succesvol uitrollen daarvan?

Let’s talk. Vrijblijvend of op basis van een concrete vraag; mijn deur staat open.

Rein van Strien

+316 31 00 26 86

Meer berichten